Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A birs ősrégi idők óta használt házi gyógyszer
  2024-02-11 23:11:58, vasárnap
 
 



A birsalmát valaha szerették és megbecsülték, aztán elfelejtették és mellőzték.

A birsalma kulturális emlékünk szerint több mint négyezer éve ismert, és egyes Biblia-fordítók, -elemzők szerint az a bizonyos tiltott alma is birs volt valójában.

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb a birs.

Birsalma és birskörte
A birsalmát (Cydonia Oblonga), vagy krétai almát, a köznyelv büdösalmának, birskörtvélynek is hívja. A két alfaj, a birsalma és -körte csak alakjában különbözik egymástól. A birsalma a rózsafélék családjába tartozik.

A birsalma és birskörte világos húsa nyersen általában kevésbé élvezhető, hosszú ideig főzve azonban a gyümölcs sötétrózsaszínű lesz és isteni finom. Készülhet belőle kompót, krém, sajt, püré, köret, saláta, leves. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserében viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották lakásillatosító gyanánt.

A birs termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. A régi cigány hagyományok szerint a terhes lánynak, ha erős gyermeket akar, erős férfi vérével átitatott birset kell ennie, ráadásul fogyó holdnál.

Elképesztően illatos nyersen, főzve és sütve viszont az aromája érvényesül.

Mit tartalmaz?
Az almával és körtével megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőven tartalmaz. A pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha ezt szeretnénk készíteni, ne hámozzuk meg a birset.
A pektin (E440) egy olyan vegyület, mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalából állítható elő.

A gyógyító birs
Rendkívül egészséges gyümölcs, alacsony energiatartalommal. Jól lebomló szénhidrátokat, A-, B3-, B6-, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot tartalmaz. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában.

Alkalmazható szemgyulladásra, repedezett bőrre, mellbimbógyulladásra, égési sebekre, aranyeres csomókra, fagyásra, vérzékenységre, reumatikus fájdalmakra, női görcsökre. Alkalmas a torokfájásnak, a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek csillapítására is. Magas kálium- és magnéziumtartalma szerepet játszik a vérnyomás és a szívműködés szabályozásában, a pektinnel együtt pedig a koleszterinszint rendezésében.

A birs pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a birs levéből készült főzet. A birs emésztési problémák esetén is jól használható.

Az elsősorban a héjában és a magjában föllelhető rostok elősegítik az egészséges anyagcserét, ezért másik jelentős összetevőjével, a csersavval együtt székrekedés és hasmenés esetén is segítség lehet, nyáktartalma pedig bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert.

Birses praktikák
Nyersen fanyar ízű, kellemetlenül összehúzza a nyálkahártyát, feldolgozása viszont többnyire hosszú és munkaigényes, azonban megéri a fáradtságot. A készen kapható, feldolgozott birs meg sem közelíti sem ízben, sem illatban a házilag készítettet.

Ha nem vagyunk cukorfüggők, süssük 2 órát alufólia alatt félbevágva, kicsumázva vagy szeletelve, vizet aláöntve. Mézzel, fehéjjal, dióval, mazsolával ízesíthetjük, egy kis vajat is tehetünk rá. A megsült birsek tetejére hinthetünk még darált mandulát, diót, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot. Illik hozzá a friss tejszín, barnacukros, fahéjas tejföl.

A birs kicsumázása embert próbáló feladat. Óvatosan, nagyon éles késsel csináljuk. Ha szeletelés közben a közepénél elakadunk, hagyjuk egyben a csumát és főzzük meg fahéjas lében, azt pedig igyuk meg.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: koleszterinszint, szabályozásában, napraforgómagot, sötétrózsaszínű, lakásillatosító, birskörtvélynek, szemgyulladásra, méreganyagokat, összetevőjével, vérzékenységre, szénhidrátokat, birsalmasajtot, csillapítására, pektintartalma, kellemetlenül, nyálkahártyát, illatosításra, háziasszonyok, termékenységi, elfelejtették, torokfájásnak, fájdalmakban, feldolgozása, nyáktartalma, munkaigényes, alkalmazható, megbecsülték, bélrendszert, fantasztikus, birsalmasajt, mitológiában, elképesztően, ízesíthetjük, rendezésében, feldolgozott, büdösalmának, birsalmát valaha, birsalma kulturális, szekrény tetején, modern háziasszonyok, köznyelv büdösalmának, rózsafélék családjába, gyümölcs sötétrózsaszínű, birs olajos, birs hűvös, birs termékenységi, görög mitológiában, régi cigány, terhes lánynak, aromája érvényesül, magházában található, olyan vegyület, Cydonia Oblonga,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Alvó cicák  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tanuld meg ezt a versemet  Nevem  Egy lelki imádság  Szívem  A másik dolog,  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Szép estét  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Jó éjszakát  Nem méltó hozzád  Szép álmokat!  A jó emberek mindig szépek mar...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Örülök, hogy látlak!  Albert Einsteinről  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hiányzik  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Png kutya  Az engedelmesség miért nem vál...  Jó éjszakát  Popper Péter szavai  Ne kapaszkodj magasabbra,  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hogy lehet megtartani  Png kutya  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Makszim Gorkij gondolata  Idő  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png kutya  Alázat  Akik bántanak téged  Hazára minden embernek szükség...  Szívem  Png cica  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Rátalálsz  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Éretlen vers  Fekete István - Akác  Egy hatékony szolga  Nevem  Hiányzik  Adakozás  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Png nő  Egy lelki imádság  Minden harmadik...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Kellemes délutánt kívánok  Nagyon különös  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
birsalmát valaha, birsalma kulturális, szekrény tetején, modern háziasszonyok, köznyelv büdösalmának, rózsafélék családjába, gyümölcs sötétrózsaszínű, birs olajos, birs hűvös, birs termékenységi, görög mitológiában, régi cigány, terhes lánynak, aromája érvényesül, magházában található, olyan vegyület, gyógyító birs, garat enyhébb, szívműködés szabályozásában, pektinnel együtt, koleszterinszint rendezésében, birs pektintartalma, birs levéből, birs emésztési, magjában föllelhető, egészséges anyagcserét, csersavval együtt, gyulladt gyomor-, készen kapható, házilag készítettet, megsült birsek, friss tejszín, birs kicsumázása, közepénél elakadunk, koleszterinszint, szabályozásában, napraforgómagot, sötétrózsaszínű, lakásillatosító, birskörtvélynek, szemgyulladásra, méreganyagokat, összetevőjével, vérzékenységre, szénhidrátokat, birsalmasajtot, csillapítására, pektintartalma, kellemetlenül, nyálkahártyát, illatosításra, háziasszonyok, termékenységi, elfelejtették, torokfájásnak, fájdalmakban, feldolgozása, nyáktartalma, munkaigényes, alkalmazható, megbecsülték, bélrendszert, fantasztikus, birsalmasajt, mitológiában, elképesztően, ízesíthetjük, rendezésében, feldolgozott, büdösalmának, szerencsére, anyagcserét, fájdalmakra, kicsumázása, gyulladásos, hagyományok, székrekedés, szívműködés, magnéziumot, sejtfalából, nagyanyáink, fáradtságot, használható, készítettek, barnacukros, készítettet, szezámmagot, cukorfüggők, kulturális, családjába, különbözik, egészséges, magházában, vitaminban, érvényesül, keményedik, szeretnénk, szeletelés, repedezett, gyümölcsök, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2173
  • e Hét: 27064
  • e Hónap: 58550
  • e Év: 263251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.